Рецепта за момче/момиче. Можете ли да изберете пола на вашето бебе?

Можете ли да изберете пола на вашето бебе? Възможно е, казват някои експерти. Акушерката Бърджи Иреланд обяснява каква е рецептата за момче и момиче.

Двойките, които планират да имат бебе, обикновено имат предпочитания към пола, поради което рецептата за момче-момиче е толкова популярна. В много култури се смята за важно първото дете да е момче. Двойките, които имат две (или повече) деца от един и същи пол и планират да имат още едно, са още по-любопитни дали ще имат момче или момиче.


Откъде идва рецептата за момче и момиче?


Добре известен феномен е, че бебетата се раждат наведнъж. Малки снопчета радост, подредени едно до друго в детските кошчета, понякога са предимно розови, след това няколко дни по-късно, предимно сини. Една по-възрастна акушерка ми каза, че е свързано с луната. Пълнолуние, каза тя, е за момичета, новолуние за момчета. Аргументираше се с това, че тъй като бременността е 10 лунарни месеца, ако бебето е заченато на пълнолуние, то ще бъде момиче и бебета, заченати на новолуние, ще бъдат момчета. Тя често беше права!

Авторът Колин Ронан в книгата си Изгубени открития – забравена наука от древния свят описва тест за бременност в Египет, който също може да предскаже пола на бебето. Чанти, съдържащи пшеница и ечемик, бяха напоени с урина на жената. Ако беше бременна, урината й би ускорила растежа на пшеницата, ако бебето е момче, или ечемик, ако е момиче.

През 70-те години д-р Ландрум Шетълс, след като продаде милиони копия от книгата си за избора на пола на бебето, стана известен като „бащата на подбора на пола“. Неговите методи се основаваха на: времето, когато се прави секс, позата и диетата. За съжаление той не е следвал насоките за провеждане на изследванията и неговите методи са дискредитирани.

В Южна Африка през 2012 г. беше направена незаконна селекция на пол, използвайки технологии за плодовитост, „с изключение на случаите на сериозни сексуално свързани или сексуално ограничени генетични условия“. Когато двойка реши да избере пол по медицински причини, те могат да изберат предимплантационна генетична диагноза (PGD). Това отблъсква ембрионите за специфична генетична мутация, свързана с болестта, при която семейството е изложено на риск от предаване.

Съвременното, научно изследвано естествено семейно планиране (NFP – natural family planning) или симптомно-термичният метод на естествената контрацепция става все по-популярен. Лекарите, обучени в NFP, не само помагат на двойките да предотвратят бременност без хапчета или инжекции, но откриват, че двойките, които методично и успешно използват метода, също така успяват да планират пола на бебето си.

Кой е отговорен за пола на бебето – мъжът или жената?

В тази игра имаме трима играчи. Мъжът (от него идват сперматозоидите и те могат да бъдат или X за момиче, или Y за момче), жената (тя осигурява яйцеклетката само с Х-хромозоми, свързани с пола), и бебето, което може да бъде XX (момиче) ) или XY (момче).

Мъжът има два тестиса, където се правят сперматозоиди. Те не са специфични за пола, напр. в единия сперма за момиче и в другия сперма за момче. Въпреки че отнема цели три месеца (72 дни) за развитие на сперматозоидите, мъжете синтезират милиони сперматозоиди през цялото време. При този производствен темп има много грешки, като висок процент от триста до петстотин милиона сперматозоиди, които еякулират, са отхвърлени. Проучванията показват, че мъжете, които еякулират между три и четири пъти седмично, имат здрави, подвижни сперматозоиди.

 Вашият партньор може да подобри количеството на спермата си чрез:

  • Носенето на боксерки – тесните гащи поддържат тестисите близо до тялото, където е горещо. Сперматозоидите могат да се прегреят и да умрат.
  • Не стои прекалено дълго седнал или кара много продължително велосипед – отново, спермата се прегрява.
  • Спре да пуши (особено канабис) и да пие алкохол.
  • Редовен секс.

Когато една двойка планира да има определен пол бебе, техният сексуален живот зависи от овулацията на жената – няколко дни в средата на цикъла, когато тялото й е фертилно – и кой сперматозоид (X или Y) достига първо яйцеклетката.

 Ще знаете кога тялото ви е с най-висок фертилитет, когато:

  • Температурата на тялото спада, а след това се повишава малко над нормалната.
  • Срамните ви устни са по-пълни.
  • Имате влажен и лепкав вагинален секрет.
  • Високо либидо.

Здравите, подвижни сперматозоиди се състоят от глава, шия и опашка. Главата е покрита с малка “каска” или акрозома, за да помогне на сперматозоида да влезе в яйцето. Вратът има малки „енергийни резервоари“, които помагат на дългата опашка да се мята от една страна на друга, като бута сперматозоида напред с скорост от 20 см на час!

Y сперматозоидите плуват малко по-бързо, защото са по-леки, но не са толкова устойчиви като сперматозоидите X. Х сперматозоидите плуват малко по-бавно, но те са по-предпазливи. Когато сперматозоидите се отделят в семенната течност (около една чаена лъжичка) и се отлагат във вагината, оцеляването им зависи от това дали тялото на жената е плодородно или не.

Рецепта за момче или момиче

За да зачене момиче, двойката трябва да прави секс в началото на овулацията, но преди яйцеклетката да се отдели (когато температурата на тялото й спадне). Когато това се случи, сперматозоидите Y, които стигнат до фалопиевата тръба, ги откриват празни, затова умират. Х сперматозоидите, които ще доплуват малко по-късно, намират яйцеклетката, която чака. X се среща с X и бебето е XX – момиче.

За да зачене момче, двойката трябва да използва презерватив, докато жената е сигурна, че е овулирала – някои жени усещат ясна болка в таза, наречена mittelschmertz.

Вагиналната ѝ лигавица ще бъде много влажна, хлъзгава и разтеглива като суров белтък. Позата и начинът на хранене са без значение. Особеностите на проникване не правят сперматозоидите по-бързи, а това, което ядете, не променя спермата или вагиналните секрети. Когато сперматозоидите са еякулирани, сперматозоидите Y бързо преминават през шийката на матката – където също се захранват от цервикалната лигавица – и след като се презаредят, се придвижват към маточната тръба. Когато стигнат там, яйцето чака, Y прониква в X. Това е равно на XY – момче.

Коментари