7 очарователни знака, че йоркито ви приема за водача на глутницата

Хилядите години на опитомяване доведоха до този момент, в който кучето ни решава да направи невероятни неща, като например да ни спаси от опасност, прегазване или нападение например.

Дори и кучето ви да не е герой, вероятно той или тя прави неща, за да ви покаже колко много ви обича и уважава като водач на глутницата му.
В тази статия ще видите няколко признака, че кучето ви приема за лидер в семейството.


Как функционира глутницата?


Всички знаем, че кучетата са произлезли от вълци и че вълците живеят в глутници. В дивата природа е много важно да бъдеш в глутница. Глутницата и йерархията в нея все още са важни и за домашните кучета, които са запазили доста качества от вълците. Глутницата е водена от алфа мъжкар и женска, следвани от бета и омега.

Функционирането ѝ е много просто. Бета служи на алфата, а омега е на края на веригата и служи на когото потрябва. Живеейки с опитомени кучета, човекът е част от глутницата и има доминираща роля.

Това са интересните начини, по които йоркито ви показва, че вие сте неговата Алфа.

Вашето йорки винаги ви оставя да минете първо вие през вратата

Тъй като Алфа е водещата фигура, кучето ви винаги трябва да ви оставя да влезете първи в къщата, ако ви уважава като алфа куче. Това е причината, поради която малките кучета в природата никога не биха си позволили да влязат на място, което не познават, преди алфата, същото важи и за къщата ви. За вашето куче вие сте защитникът на дома и то вярва, че ще се справите с всяка опасност, която може да се крие от другата страна на вратата.

Кучето ви ви следва като сянка

Лидерът винаги е начело на глутницата и ако не го оставят да е първи би било знак за неуважение. Следователно, ако кучето ви следва, то това е знак, че всъщност вие сте водачът на глутницата.

Постоянно получавате целувки

Да бъдеш социален и емоционален е едно от най-добрите качества на кучетата. Казано е, че колкото по-покорни и подчинени са те на доминиращата фигура (вас), толкова повече се опитват да привлекат вниманието ви, като облизват лицето ви. Ако кучето оближе лицето ви, то просто търси вашето одобрение.

Вашето куче ви оставя място на дивана

Вярва се, че алфа вълкът в глутницата винаги получава най-доброто място за сън и почивка. Йоркито ви знае къде спите или обичате да седите на дивана, затова ви оставя място, за да стоите заедно. Разбира се има и такива, които крадат мястото ви, защото искат да им обърнете внимание.

Йоркито ви първо отмества поглед при визуален контакт

Кучетата използват контакт с очите, за да се сплашват взаимно в дивата природа. Може би сте забелязали, че кучето ви първо го прекъсва. Това е начинът, по който то казва ” съжалявам ” за какъвто и да е проблем, който би могъл да бъде причинен.

Не краде храна от вас

В дивата природа храната е много важна. Тя е разликата между живота и смъртта. Доброто куче няма да краде храна от вас и разбира, че е ваше право да ядете първи. Въпреки това то може да открадне храна от други хора, но не и от вас, или да открадне храна от кухнята, когато не сте вкъщи.

Йоркито ви е спокойно и тихо по време на стресови ситуации

Едно от най-важните неща, за да бъдете водач на глутницата е, че кучето ви има доверие да се грижите за него. Това означава, че то няма да хленчи или капризничи прекалено много, когато правите неща като например да му давате лекарства.

Да бъдеш алфа куче е голяма и прекрасна отговорност. Показвайте всеки ден любовта и уважението на йоркито си и никога не забравяйте, че у дома има предан приятел, който ви чака.

Коментари