Защо според учените е добре да отглеждате двуезично дете

Ново изследване разкрива, че бебетата на шест месеца могат да имат големи ползи от това да бъдат изложени на втори език у дома.


Ползите от отглеждането на двуезично дете


Скорошно проучване, публикувано в Developmental Science, разкрива, че бебетата, отглеждани в двуезични домове, имат по-добре развити умения за съсредоточаване в сравнение с тези, които разбират само един език. Изследователите смятат, че излагането на повече от един език вкъщи е от значение в ранното развитие на способностите за задържане на вниманието и може да има положителен ефект за в бъдеще.

Един от авторите на проучването, Елън Бялисток, професор по психология в York University , коментира “Чрез изследване на бебета – население, което все още не говори никакъв език – открихме истинската разлика по-късно в живота на едноезичните и двуезичните индивиди . Тя е не толкова в самия език, колкото по-скоро в начинът на съсредоточаване, използван за фокусиране върху езика.

Изследователите са открили, че бебетата в двуезична среда непрекъснато обработват и различават информацията от двата езика и трябва да се концентрират малко повече от бебета с едноезично семейство. Това, от своя страна, води до обострено внимание и по-добри познавателни способности.

Съавтор, Скот Адлер, доцент в департамента по психология в Йорк и Центъра за изследване на визията, добавя “Това, което е толкова новаторско за тези резултати, е, че те разглеждат бебета, които не са двуезични, а само слушат в двуезичната среда. Това е, което оказва влияние върху познавателното развитие.

Последвали изследвания, проведени от Елън Хоф, психолог и експерт по езиково развитие във Florida Atlantic University, установиха, че за да се подпомогне двуезичното развитие, детето трябва да бъде постоянно в тази среда, където се говори перфектно на двата езика. От друга страна, колкото повече детето ви слуша, а след това говори езика, толкова по-големи са ползите за по-нататъшното му развитие.

Насърчавайте опитите на детето ви да говори, добавя Джил Гилкерсън, старши директор на изследователската и развойна дейност в Фондация ЛЕНА, благотворителна организация с нестопанска цел в САЩ. Нейното проучване, публикувано в Pediatrics, установи, че тези малки деца, чиито родители прекарват времето си в слушане и разговори с тях, е по-вероятно да имат по-добри езикови умения и по-висок коефициентна интелигентност, в юношеската възраст, в сравнение с тези бебета, чиито родители не реагират на бърборенето им.

Ако сте знаели, че децата, които са били хранени по определен начин до две годишна възраст, са не само по-здрави като малки деца, но е и много по-вероятно е да са със здравословно тегло до 12-годишна възраст, бихте искали детето ви да е с тези хранителни навици, нали? Разговорите са тази диета, тази храна, за мозъка.

Коментари