Най-лошите храни за бебето виБебетата не се нуждаят от много калории, но за сметка на това имат нужда от много хранителни вещества.
За съжаление някои храни, които много често се предлагат на бебета, са типично нездравословна храна или т. нар. “джънк” – с високо съдържание на калории, захар или сол, и с ниско съдържание на хранителни вещества.

Тъй като бебетата са толкова малки, за тях е лесно да се нахранят бързо с празните калории от нездравословната храна, без да оставят място за богати на хранителни вещества здравословни ястия. Този хранителен дефицит може дори да възпрепятства развитието, казва говорителят на Академията за хранене и диетология Кристин Гербщад.
Затова е важно да се знае кои храни са най-подходящи за бебета и кои да се избягват, включително нездравословни храни и такива, които крият потенциална опасност от задавяне. Ето нашия списък с най-лошите храни за бебета.

Хот-дог и други опасни храни

Твърди, лепкави, хлъзгави и кръгли храни не са безопасни за малки деца, защото могат лесно да се задавят. Така че не давайте на вашето бебе хот-дог, колбаси, големи парчета месо или сирене, цели зърна грозде, пуканки, големи зеленчуци и цели ядки.

Когато започнете да давате на бебето си твърди храни, не забравяйте да я нарязвате на парчета, не по-големи от един сантиметър.Газирани напитки

На някои бебета се сервират безалкохолни напитки ежедневно още на 9-месечна възраст, според проучване от 2008 г. за хранене на бебета и малки деца. Същото проучване установи, че до 24 месеца повече от 10% от малките са пили газирани напитки всеки ден.

Независимо дали са обикновени или диетични, газираните напитки не дават абсолютно никакви хранителни вещества, а пълненето на малките бебешки стомахчета с тях означава, че те ядат и пият по-малко от питателната храна, от която органите им наистина се нуждаят.
Друга опасност е съдържащото се в тях количество захар, което може да причини кариес.

Пържени картофки

Друго голямо проучване от 2008 г. установи, че около 14% от деветмесечните деца ядат пържени картофи поне веднъж седмично. Тази цифра достига до над 40 процента на 12-месечна възраст, което прави пържените картофи сред най-консумираните зеленчуци от малки деца и бележи началото на нездравословен навик.

Добра идея е да се сведат до минимум всички храни за бързо хранене, защото те са пълни с мазнини, захар, сол и калории, но с ниско съдържание на здравословни хранителни вещества.
Ако трябва да хапнете в движение, потърсете опции, подходящи малките деца. Много вериги вече предлагат по-здравословен избор, включително кисело мляко и ябълково пюре.

French Fries Cheese Pork Jalapenos
LAWJR / PixabayПреработени храни

Хората определят „преработени“ по различни начини, но като цяло, колкото повече храната се модифицира от първоначално уловената или отгледана – и колкото по-дълъг е списъкът на съставките – толкова повече се преработва.

„Колкото повече се преработва храната, толкова повече хранителната стойност се понижава, а се увеличава съдържанието на захар, сол и мазнини“,

казва Кейт Геаган, диетолог и автор на Go Green, Get Lean.

Ястията, приготвени специално за бебета, са по-подходящи и здравословни. Най-добре приготвените бебешки храни имат малко съставки и са без добавена сол, захар или модифицирано нишесте.
За сметка на това готовите за консумация храни, предназначени за по-големи деца и възрастни, определено не са подходящи за бебета. “Те често съдържат твърде много натрий”, казва диетологът Айлийн Бехан, автор на Библията за бебешката храна.

Например, вместо да се сервират полуготови макаронени изделия, по-добре е да се свари юфка и да се поръси малко сирене отгоре. И вместо да се дават месни деликатеси, които често са с високо съдържание на натрий и носят риск от хранително отравяне, по-добре нарежете малки парченца печено пиле или кюфте.Желатинови десерти

Повечето видове са почти изцяло захар, изкуствени оцветители и изкуствени аромати с малко количество желатин, за да придобият форма.
Домашното желе, приготвено с плодов сок и захар, елиминира изкуствените добавки, но въпреки това е основно плодов сок и подсладител.

Вярно е, че желираните десерти са лесни за преглъщане, но също такова е и предложението на Gerbstadt за здравословен десерт, подходящ за бебето: печена пюрирана ябълка с канела. “Тя е естествено сладка и има фибри, витамини и вкусна, гладка текстура”, казва тя.

Haribo Jelly Bear Sugar Colorful
arembowski / PixabayИзцедени сокове и плодови напитки

Разбира се, тези напитки съдържат плодове, но това не означава, че са здравословни.
Влакната от пресните плодове са до голяма степен загубени в процеса на изцеждане на сока, а останалото е много концентрирана захар.
Фрешът също така може да причини диария при някои бебета.

“Сокoвете са пропиляване на калории”, казва педиатър Ари Браун, съавтор на Baby 411: Ясни отговори и интелигентни съвети за първата година на Вашето бебе.
Използването на сок за подслаждане на храната на бебето също не е добра идея: Съдържанието на захар в сока могат да направят храната по-бързо преминаваща през храносмилателния тракт, което пречи на способността на тялото да абсорбира хранителните вещества.

И не се заблуждавайте от твърденията в рекламите, че сокът осигурява на бебетата необходимия витамин С.
“Бебетата могат лесно да получат витамин С от една малка порция плодове”, казва Браун.

Соковете не се препоръчват за бебета на възраст под 12 месеца. Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчва бебета, по-малки от 6 месеца, да пият само кърма или адаптирано мляко.
От 6 до 12 месеца може да им се дава малко количество вода, но кърмата или адаптираното мляко трябва да останат основната им напитка.

След първия рожден ден на бебето, кравето мляко е препоръчителната напитка (макар че вашето дете може да продължи да се кърми, докато и двамата ви харесва).
Сега може да разрешите и малка дневна порция сок, но AAP препоръчва ограничаване на плодовите сокове за всички деца.


Коментари