7 начина да подсилим имунната система на детето си

Настинката и грипът са част от живота на децата, но има хитрини, които можете да използвате, за да редуцурате болничните дни.

Snapwire at Pexels

Какво можете да направите, за да защитите детето си от многобройните микроби и вируси, на които е изложено всеки ден? За съжаление, като че ли да се разболееш, когато си дете, е просто част от длъжностната характеристика.

„Всички идваме на този свят с незряла имунна система“, казва Чарлз Шубин, доктор на медицинските науки, доцент по педиатрия в Университета на Мериленд в Балтимор. Бавно децата придобиват имунитет, борейки се с продължаваща поредица от микроби, вируси и други организми – ето защо много педиатри считат шест до осем настинки, грип или ушни инфекции годишно за нормални.

Но има здравословни навици, които можете да възпитате, които ще дадат тласък на имунната система на вашето дете.

Сервирайте повече плодове и зеленчуци

Моркови, зелен фасул, портокали, ягоди – всички те съдържат фитонутриенти за повишаване на имунитета като витамин С и каротиноиди, казва Уилям Сиърс, д-р, автор на The Family Nutrition Book.

Фитонутриентите могат да увеличат производството бели кръвни клетки и интерферон, борещи се с инфекциите. Проучванията показват, че диета, богата на фитонутриенти, също може да предпази от болести като рак и сърдечни заболявания в зряла възраст.

Опитайте се да накарате детето си да яде до пет порции плодове и зеленчуци на ден. (Една порция е около две супени лъжици за малки деца, 1 чаша за по-големи деца.)

Увеличете времето за сън

Изследвания на възрастни показват, че лишаването от сън може да ви направи по-податливи на заболявания, като намалява естествените “клетки убийци”, оръжията на имунната система, които атакуват микробите и раковите клетки. Същото важи и за децата, казва Кати Кемпер, д-р, директор на Центъра за холистично педиатрично образование и изследвания в детската болница в Бостън.

Децата в детските градини са особено изложени на риск от лишаване от сън, тъй като многобройните занятия могат да затруднят заспиването.

От колко сън имат нужда децата? На новородено може да са необходими до 18 часа време за сън на ден, на малките деца са необходими 12 до 13 часа, а децата в предучилищна възраст се нуждаят от около 10 часа. “Ако детето ви не може или няма да вземе да спи през деня, опитайте се да го приспивате по-рано вечер”, казва д-р Кемпър.

Кърмете вашето бебе

Майчиното мляко съдържа турбо заредени антитела, повишаващи имунитета и белите кръвни клетки. Кърменето предпазва срещу ушни инфекции, алергии, диария, пневмония, менингит, инфекции на пикочните пътища и синдром на внезапната детска смърт (SIDS).

Проучванията показват, че кърмата може също да засили мозъчната дейност на вашето бебе и да го предпази от инсулинозависим диабет, болест на Крон, колит и някои форми на рак по-късно в живота.

Коластрата, която тече от гърдите през първите няколко дни след раждането, е особено богата на антитела, борещи се с болести, казва д-р Шубин.

Американската академия по педиатрия препоръчва майките да кърмят през първата година. Ако този период не ви се струва реалистичен, имайте за цел да кърмите поне през първите два до три месеца, за да допълните имунитета, който бебето ви е получило вътреутробно.

Спортувайте семейно

Изследванията показват, че упражненията увеличават броя на естествените клетки убийци при възрастни. Редовната физическа активност може да бъде от полза за децата по същия начин, казва Ранджит Чандра, доктор педиатричен имунолог от Мемориалния университет в Нюфаундленд.

За да превърнете фитнеса в навик за цял живот на децата ви, бъдете добър пример за подражание. „Спортувайте с тях, а не само да ги карате да излязат навън и да играят“, казва Рене Стюки, доктор по клинични въпроси, клиничен асистент, преподавател по спортна медицина и рехабилитация в Университета на Мисури.

Забавните семейни занимания включват каране на колело, туризъм, кънки на лед, баскетбол и тенис и много други.

Предпазвайте дома от разпространение на бактерии

Борбата с микробите не повишава моментално имунитета, но е чудесен начин да намалите стреса върху имунната система на детето ви.

Уверете се, че децата ви си мият ръцете често и то със сапун. Трябва да обърнете особено внимание на хигиената им преди и след всяко хранене и след игра навън, игра с домашни любимци, издухване на носа, използване на банята при пристигане вкъщи от детска градина.

Когато сте навън, носете със себе си мокри кърпички за бързо почистване. За да помогнете на децата да придобият навика за миене на ръце у дома, оставете ги да изберат собствените си кърпи в ярки цветове и сапун в забавни форми, цветове и аромати.

“Ако детето ви се разболее, веднага изхвърлете четката му за зъби.”

казва Барбара Рич, D.D.S., говорител на Академията по обща стоматология.

Детето не може да хване един и същи вирус, настинка или грип два пъти, но вирусът може да скача от четка за зъби към четка за зъби, заразявайки други членове на семейството.

Ако става въпрос за бактериална инфекция като стрептококи, детето ви може да се зарази отново със същите микроби, от които се е разболяло. В този случай хвърлянето на четката за зъби защитава както вашето дете, така и останалата част от семейството.

Избягвайте пасивното пушене

Ако вие или съпругът ви пушите, се откажете. Цигареният дим съдържа над 4000 токсини, повечето от които могат да раздразнят или убият клетките в тялото, казва Бевърли Кингсли, д-р епидемиолог от Службата по тютюнопушене и здраве в Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Атланта.

Децата са по-податливи от възрастните на вредното въздействие на пасивното пушене, защото дишат с по-бърза скорост. Естествената система за детоксикация на детето също е по-слабо развита. Пасивното пушенето увеличава риска от бронхит, ушни инфекции и астма. Може да повлияе и на интелигентността и неврологичното развитие.

Ако ви е трудно да се откажете от тютюнопушенето, можете да намалите значително рисковете за здравето на детето си, като пушите само извън къщи, казва д-р Кингсли.

Не притискайте вашия педиатър

Да молите вашия педиатър да напише рецепта за антибиотик винаги, когато детето ви има настинка, грип или болки в гърлото, е лоша идея.

Антибиотиците лекуват само заболявания, причинени от бактерии, “но по-голямата част от детските заболявания са причинени от вируси”, казва Хауърд Баухнер, доктор по медицина, професор по педиатрия и обществено здраве в Университета в Бостънския университет по медицина.

Проучванията показват обаче, че много педиатри предписват антибиотици донякъде неохотно по настояване на родители, които погрешно смятат, че един антибиотик не може да навреди. Всъщност може. В резултат на това се развиват щамове на резистентни на антибиотици бактерии и безобидната на пръв поглед ушна инфекция е по-трудна за излекуване, ако е причинена от упорити бактерии, които не реагират на стандартното лечение.

Всеки път, когато педиатърът на вашето дете иска да ви предпише антибиотик, уверете се, че не го предписва само защото смята, че го искате. „Силно насърчавам родителите да кажат:„ Смятате ли, че това наистина е необходимо? “ – казва д-р Баухнер.

Коментари