В сезона на чая – малко познатият у нас Ройбос

Box Tea Caddy Tee Storage Lid
Hans / Pixabay

Чаят от Ройбос набира популярност като вкусна и здравословна напитка. Консумирана в Южна Африка от векове, тя се е превърнала в любима напитка по целия свят. Това е ароматен чай без кофеин, алтернатива на черния и зелен чай.

Защитниците хвалят ройбоса заради потенциалните му ползи за здравето, твърдейки, че неговите антиоксидантни свойства могат да предпазят от рак, сърдечни заболявания и инсулт.

Какво е Ройбос

Чаят Ройбос е известен още като червен чай или чай от червен храст. Направен е с помощта на листа от храст, наречен Aspalathus linearis, обикновено се отглежда на западното крайбрежие на Южна Африка. Ройбос е билков чай и не бива да се свързва със зеления или черния чай.

Традиционният ройбос се създава чрез ферментиране на листата, което им придава червено-кафяв цвят. Предлага се и зелен ройбос, който не е ферментирал. Той е по-скъп и по-плътен на вкус от традиционния вариант на чая, като същевременно е по-богат на антиоксиданти.

Чаят Ройбос обикновено се консумира както черен чай. Някои хора добавят мляко и захар, други го консумират под формата на ройбос леден чай, еспресо, лате и капучино.

Противно на някои твърдения, чаят от ройбос не е добър източник на витамини или минерали – освен на мед и флуорид. Той обаче е пълен с мощни антиоксиданти, които са от полза за здравето.

Ниско съдържание на танини, липса на кофеин и оксалова киселина

Кофеинът е естествен стимулант, който се намира както в черния, така и в зеления чай. Консумацията на умерени количества кофеин като цяло е безопасна. Може дори да е от полза при физически упражнения, концентрация и настроение.

Прекомерната консумация обаче е свързана със сърцебиене, повишена тревожност, проблеми със съня и главоболие. Затова някои хора избират да избягват или ограничават приема на кофеин. Тъй като чаят от ройбос не съдържа кофеин, той е отлична алтернатива на черния или зеления чай.

Ройбос също има по-ниски нива на танин от обикновения черен или зелен чай. Танините, естествените съединения, присъстващи в зеления и черен чай, пречат на усвояването на някои хранителни вещества, като желязо.

И накрая, за разлика от черния и зеления чай, червеният ройбос не съдържа оксалова киселина. Консумирането на големи количества оксалова киселина може да увеличи риска от камъни в бъбреците, което прави ройбос добър вариант за всеки, който има проблеми с бъбреците.

Богат на антиоксиданти

Ройбос е полезен за здравето поради високите си нива на стимулиращи здравето антиоксиданти, които включват аспалатин и кверцетин. Антиоксидантите защитават клетките от увреждане от свободните радикали.

В дългосрочен план те могат да намалят риска от заболявания, като сърдечни заболявания и рак.

Чаят Ройбос може да подобри здравето на сърцето, като повлияе положително върху кръвното налягане. Той може също да понижи “лошия” LDL холестерол и да повиши “добрия” HDL холестерол при хората, изложени на риск от сърдечни заболявания.

Лабораторните изследванията отбелязват също, че антиоксидантите кверцетин и лутеолин, които присъстват в чая ройбос, могат да убият раковите клетки и да предотвратят растежа на туморите. Въпреки това, количеството на кверцетин и лутеолин в чаша чай е много малко. Много плодове и зеленчуци са по-добри източници.

Следователно, не е ясно дали ройбос съдържа достатъчно от тези два антиоксиданта и дали те се абсорбират ефективно от човешкото тяло.

Коментари