Кога и как се прави прощъпулник

Раз-два-три и хоп, малкото бебе вече проходи! Радостта е голяма за цялото семейство и по стара българска традиция трябва да се ораганизира прощъпулник.

Добре е да направите прощъпулника, когато детето стъпва стабилно и може да ходи само от единия до другия край на стаята. Ето няколко любопитни вярвания, свързани с празника.

Питката

Едва ли има български празник, който да премине без на трапезата да присъства традиционна питка. При прощъпулника тя е едно от главните действащи лица, защото се търкулва в посока на предметите преди детето да тръгне към тях.

По стар обичай питката трябва да се замеси от майката, да не е украсена и да се топнат крачетата на детето в тестото преди да се сложи да се пече.

Има вярвания, че питката трябва да се раздаде от майката, която тича и внимава да не се спъне. Други пък казват, че се дават парченца на децата гости и те трябва да започнат да тичат. До сега не съм виждала тичаща майка с питка в ръка, но нищо не пречи да пробвате.

Гости

Прощъпулникът е обичай, който не изисква канене на много гости, поради което до скоро си мислех, че се организира само с бабите на детето в тесен семеен кръг.

Оказва се, че всъщност е добре да присъстват деца, а в някои райони се прави подобно на погачата за новородено – събират се жени и деца.

Разбира се, може да се направи и само от родителите на детето.

Предмети

Същината на празника е да се наредят предмети, от които детето да избере един. Вярва се ,че професията, свързана с предмета, ще е бъдещата на малкия човек.

Добре е предметите да са непознати на детето и да не са прекалено много. Предварително се наричат кой предмет каква професия символизира. Нареждат се на малка масичка, пред която се опъва бяло платнище. По него се търкулва питката, а след нея тръгва детето. Избира си предмет и това е професията му.

Други интересни факти

  • Подходящи дни за извършването на този ритуал са понеделниксряда и неделя, защото тези дни са добрите дни според християнските религиозни представи.
  • Питката се яде с мед и сирене като първото отчупено залче се дава на детето.
  • Когато се съберат гостите, майката на детето внася погачата като подтичва, за да ориса бебето да е игриво и весело.
  • Всеки, който си вземе от питката трябва да обиколи около масата тичешком, за да му върви по пътя напред и детето да ходи гладко.
  • По обичай, бащата на този ден подарява златна гривна на майката, която тя трябва да носи постоянно на ръката си докато детето спре да се спъва.

Коментари