Най-красивите Коледни базари из Европа

Леещо се греяно вино, невероятно украсени Коледни елхи и безброй светлини: усетете зимния дух и открийте най-добрите коледни базари в Европа. От известния Striezelmarkt в Дрезден до средновековния Colmar  във Франция.

Дрезден – Коледна пирамида


От сергии, пълни с дърворезба, до аромата на прясно изпечен коледен хляб и греяно вино: нищо не може да се сравни с традиционния коледен базар.

Известният Striezelmarkt в Дрезден е един от най-старите коледни базари в Германия и се провежда от 1434 г. Върховата точка на базара е коледната пирамида, която е с височина от почти 15 метра . Навсякъде могат да се намерят традиционните дървени фигурки в миниатюрни размери.

Копенхаген – Приказна Коледа в Тиволи


Най-доброто място да изживеете Коледната приказка е Дания, родината на самия писател на приказки Ханс Кристиан Андерсен.

В историческия увеселителен парк Тиволи в Копенхаген хиге е вълшебната думичка. Със своите фенери, антични въртележки, дървени щандове, пълни със сладкиши и топъл Glogg (датско греяно вино): дори и най-суровото зимно време не може да развали забавлението тук.

Колмар – Коледни бисквити в Елзаса


Коледният пазар Colmar се организира от 16-ти век – оттогава изглежда, че не се е променил много. Атмосферата е уникална благодарение на тесните улици и площади със средновековни къщи и щандове, където се продават ръчно направени украси и местни специалитети като “bredele”, мини бисквити във всякакви форми и аромати.

Талин – Балтийска Коледа


Коледното дърво пред кметството на Талин е част от дългогодишна традиция. От 1441 г. насам тук се слага най-красият смърч и се украсява с безброй светлини.

Коледният базар около него е малък, но възхитителен. Сред средновековни сгради в пастелни цветове можете да се разхождате от щанд на щанд и да пробвате местни лакомства като печен картоф, кисело зеле, наденица и ликьор.

Не забравяйте да посетите Дядо Коледа, който приема коледните желания на децата в собствената си хижа.

Коментари