5 закуски за капризни деца

Случвало ли ви се е да ви втриса само при мисълта, че наближава часът за хранене на бебето? Защото най-вероятно всичко, което сте приготвили или поръчали от поредната кухня, ще срещне затворената устичка на едно злоядо човече и ще завърши пътя си в канала.

При нас това беше ежедневие седмици, а дори и месеци наред. Бях избързала да заклеймя сина ни като “злояд”, но педиатърката му набързо ме поправи, че е просто дете с характер.

” Щом детето яде кисело мляко и попара, не е злояд! Просто е капризен и има вкусови предпочитания.”

– Това беше мнението на лекарката му, чийто син наремето е отказвал всякаква твърда храна и е пиел само и единствено адаптирано мляко.

И така синът ни откара на попара и кисело мляко над два месеца. Понякога успявах да набутам някоя друга лъжичка манджа, смесена с киселото мляко.

Надявам се да ви помогна с няколко закуски, които да допаднат и на вашите деца с характер. Не очаквайте засукани детски гурме ястия. Напротив, всичко е много просто, но това са нещата, които синът ми ядеше в нормални количества, а не по 2-3 лъжички. Можете да ги давате за всяко едно ядене, ако децата ви решат да ги консумират.

Попара

Да живее попарата! Андрей е изкарвал много дни само на попара и кисело мляко. И въпреки, че от всяка друга твърда храна дегустираше само по 1-2 лъжички, то попарата беше съвсем различна вселена. Редовно яде попара с 5 сухара и стабилно количество сирене и масло. Има различни варианти, нашият е най-прост, но ето какви са основните съставки :

  • 2-3 сухара (или повече)
  • обезсолено сирене – колкото кибритена кутия
  • 1 к.л. масло
  • вода или билков чай
  • захар по желание

Има деца, които консумират попара единствено, ако има захар в нея. Не се притеснявайте от захарта, 1-2 лъжички може дори да са полезни за детето.

Хитринка: Пасирайте попарата, тогава вкусът е много по-добър!

Юфка

В началото я ядеше, после отказа, след това отново я прояде. Трябва постоянство и железни нерви!

Аз лично я намачквам на много дребни парченца, вари се точно 2 мин. и я приготвям с масло и обезсолено сирене като попарата.

Ако детето ви не я яде така, пробвайте с намачкан банан или плодово пюре. Веднъж дори добавих останалата от закуската юфка към обедното ядене. Хапна 3-4 лъжички, но пак е нещо.

Грис

Може да се приготви с вода, ако не сте въвели прясно мляко.

В 150 мл вряща вода или мляко се добавят 2-3 супени лъжици грис, бърка се докато се сгъсти. Добавям намачкан банан или друг плод и воала, следобедната закуска е готова!

Хитринка: За да не стане на бучки, разтворете го първо в малко студена вода и добавяйте бавно към заврялата вода или мляко.

Кисело мляко

Има бебета, които го обожават и други, на които не им хареса. Добре, че на целия каприз на детето ни се оказа, че е фен на киселото мляко.

В началото на захранването си мислех как няма да въведа кисело мляко поне до 10 месец. След срещата с постоянно затворената устичка на сина ни и по съвет на лекарката му го предложих на 8-мия месец.

В някои дни за Андрей това беше основната храна. Давала съм му го с натрошени бисквити и банан, само с плод, със сухар, смесено с някакво зеленчукова пюре.

Бананови палачинки

Благодаря на приятелката ми Милена за тази рецепта! Правят се с цяло яйце, но ако не сте го въвели, можете да пробвате само с жълтък.

1 презрял банан се блендира с 1 яйце, добавят се 3-4 супени лъжици брашно по избор за сгъстяване. Пекат се в намазнен с кокосово масло тиган.

Бях се нагласила да си ги хапна аз, но и Мистър Каприз ги хареса и ми остави само една.

Въпреки, че не иска да яде голяма част от ястията, аз не се отказвам да му ги предлагам отново и отново. Казват, че децата трябва да опитат нещо 10-15 пъти, за да сформират вкус към него. Това означава, че ключово е търпението на майката. Успех!

Коментари