5 храни, които да избягвате по време на бременност

Бременността е един от най-важните и чувствителни периоди в живота на жената. Затова е много важно бременните да се хранят здравословно. Бъдещите майки трябва да обръщат голямо внимание на това, което ядат и да избягват вредните храни и напитки. Определени храни могат да се консумират от време на време, докато други трябва да се избягват напълно. Ето 5 храни, които да избягвате или свеждате до минимум по време на бременността.

1. Риби с високо съдържание на живак

Живакът е силно токсичен елемент. Не е известно да има безопасно ниво на живак и най-често се съдържа в замърсената вода. В по-големи количества може да бъде токсичен за нервната система, имунната система и бъбреците. Той може също да причини сериозни проблеми в развитието при децата.

Тъй като се намира в замърсените морета и океани, големите морски риби натрупват значителни количества живак. Ето защо на бременните жени се препоръчват да ограничат консумацията на риба с високо съдържание на живак до не повече от 1-2 порции на месец.

Важно е обаче да се отбележи, че не всички риби са с високо съдържание на живак, а само някои видове. Рибите с високо съдържание на живак включват – акула, риба меч, цаска скумрия, риба тон.
Консумацията на риба с ниско съдържание на живак по време на бременност е много здравословна и снабдява тялото с омега-3 мастни киселини. Препоръчва се тези риби да присъстват в менюто ви до 2 пъти седмично.

2. Полусготвена или сурова риба


Суровата риба може да причини редица инфекции, които могат да са бъдат вирусни, бактериални или паразитни, като норовирус, Vibrio, салмонела и листериоза. Някои от тези инфекции засягат само майката, оставяйки я дехидратирана и слаба. Други могат да се предадат на плода със сериозни или дори фатални последици.

Бременните жени са до 20 пъти по-склонни да се заразят от листериоза, отколкото общата популация. Тази бактерия може да се намери в почвата и замърсената вода или растения. Суровата риба е възможно да се зарази по време на обработката, включително опушването или сушенето. Листериозата може да се предаде на плода през плацентата, дори ако майката не показва никакви симптоми на заболяването. Това може да доведе до преждевременно раждане, спонтанен аборт, мъртво раждане и други сериозни здравословни проблеми. Затова се препоръчва на бременните жени да избягват сурова риба и миди.

3. Сурови яйца

Консумацията на не добре сготвени яйца може да причини заразяване със салмонела. Симптомите обикновено засягат само от майката и включват треска, гадене, повръщане, стомашни спазми и диария. В редки случаи обаче инфекцията може да причини спазми в матката, което да доведе до преждевременно раждане.

4. Неизмити плодове и зеленчуци

Повърхността на немити или необелени плодове и зеленчуци може да бъде замърсена с редица бактерии и паразити, като например ешерихия коли, токсоплазма, салмонела или листерия.

Замърсяването може да възникне по време на производството, прибирането на реколтата, преработката, съхранението, транспортиранто или търговията на дребно. Бактериите могат да навредят както на майката, така и на плода.

Много опасен паразит, който може да се задържи на плодовете и зеленчуците, е токсоплазмата. По-голямата част от заразените нямат симптоми, докато при други протича като грип за месец или повече. Голяма част от бебета, които са заразени с токсоплазма докато са все още в утробата, нямат симптоми при раждането. Симптоми като слепота или интелектуални увреждания обаче могат да се развият по-късно в живота. Нещо повече, малък процент от заразените новородени имат сериозно увреждане на очите или мозъка при раждането. Докато сте бременна, много е важно да се сведе до минимум рискът от инфекция чрез старателно изплакване, обелване или готвене на плодовете и зеленчуците.

5. Непастьоризирано мляко, сирене и плодов сок

Суровото мляко и непастьоризираното сирене могат да съдържат редица вредни бактерии, включително салмонела, листерия, ешерихия коли или кампилобактер. Това важи и за непастьоризирания сок, който също е предразположен към бактериално замърсяване.

Тези инфекции могат да имат животозастрашаващи последици за плода. Възможно е бактериите да са естествено възникнали или причинени от замърсяване по време на събиране или съхранение на продукцията. Пастьоризацията е най-ефективният начин за унищожаване на всякакви вредни бактерии, без да се променя хранителната стойност на продуктите. За да се сведе до минимум рискът от инфекции, бременните жени се препоръчват да консумират само пастьоризирано мляко, сирене и плодов сок.


Коментари