Как се прави погача на бебе

Снимка: LaiLa Party decorations / Украса за парти

След като споделих няколко креативни идеи за подарък за новородено в деня на погачата му, реших да дам и интересни насоки за това как и какво всъщност се прави.

Този празник е супер популярен в последните години, но за съжаление много често настава суматоха, когато дойде време да се изпълнят обичаите. Добре е да се обмислят и съгласуват предварително, защото понякога се получават разногласия, тъй като има различни разновидности в зависимост от региона.

Все по-модерно е сладката маса да бъде празнично украсена. Предлагам ви няколко идеи за декорация в снимките по-долу.

Молитвата на 40-тия ден

Лично за мен най-основното от празника е “чистата” молитва, на която се водят майката и новороденото. В миналото се е считало, че свекървата трябва да ги заведе.

В нашия случай бяхме тримата с таткото. Предварително се бях обадила в църквата, за да проверя кога е удобно и поканих гостите в зависимост от този час. Мисля, че молитвата беше към 11-12, а гостите дойдоха около 13 ч. Самата молитва продължи 10-15 минути и нямаше някаква задължителна такса.

Женско парти

Женско обедно парти – това накратко може да опише празника 🙂

По традиция се канят само жени като е хубаво да има бременни и млади раждали жени, които да орисат бебето.

Сладки изкушения

На трапезата трябва да има само сладки храни и питка, която отново да е сладка. Гостенките също носят различни захарни изкушения, които се добавят на масата, за да се почерпят орисниците.

В някои краища на страната се слагат и цели орехи, за да е здраво детето.

Кой кога какво прави

Стигнахме до най-интересната част, а именно обичаите, които съпътстват празника. Както вече споменах, те варират в зависимост от региона, така че ще се радвам да допълнете списъка с коментар по-долу.

  • Пригответе си две бели платнища (аз използвах две от пелените на бебето). В едната се слагат монети, за да е здраво бебето и да си купи сън. Виждала съм и да оставят цели банкноти, но задължително е да има тежки монети. При оставянето гостенките пожелават и орисват бебето с пожеланията си. Завързва се нито много хлабаво, за да не е прахостник, нито много стегнато, за да не е стиснато детето. Слага се нависоко заедно с второто вързопче.
  • Другото платнище се поставя над главата на майката и се държи от две нераждали момичета с двама живи родители. Над него се разчупва питката.
  • Има няколко варианта кой разчупва питката. На нашата погача се разчупи от “най-голямата чревоугодничка”, уж за да не е злоядо детето. Другите опции са – свекървата я чупи или две момичета (пак нераждали с живи родители). Оставят се трохи и се завързват във вързопче, което се поставя нависоко заедно с първото.
  • Гостенките оставят конче от дрехата си в креватчето на бебето за спокоен сън.
  • Майката не изпраща гостите, за да не ѝ спре кърмата.
  • Най-важното – хапвате и пийвате и се забавлявате 🙂

Коментари