Как да направим детска кула за учене (learning tower)

Първоначално бях решила да се придържам към инструкциите по-долу при направата на нашата кула за учене.

Впоследствие обаче я направихме единствено с продуктите на Икеа, без да се занимаваме с купуване на допълнителни дъски. Поръчах Bekväm и Oddvar, които пристигнаха след около седмица. 4 видии и една бормашина и воала, ето го резултата. Видиите се купуват допълнително, за да закрепите двата продукта един за друг.

Ако искате вашата кула да има по-дизайнерски вид, може да се придържате към инструкциите по-долу, които включват малко повече усилия.

Настъпи моментът, когато малкият любопитко иска постоянно да е с мен в кухнята. И тъй като вече не ми се стоеше постоянно до стола, на който е качен, реших, че е време и ние да измайсторим известната learning tower. След кратко проучване се спрях на упътването от Фраукекс. Реших, че може да е полезно и на вас, така че по-долу ще намерите пълната версия.

Случвало ли ви се е да отидете до кухненския плот и моментално за краката ви да се залепи малкото човече, което иска да гледа какво точно правите. Разбира се, това не работи в дългосрочен план, още повече, че човек е много ограничен с една ръка. За щастие има интернет и след кратко време попаднах на кулата за обучение, която се състои от точно 2 евтини продукта на Икеа. Чудесно! Имам нужда – ъъъ, детето ми – също! И тъй като е толкова страхотна и проста, ще ви покажа как построихме нашата малка наблюдателна кула 🙂

Учене на нивото на погледа – детето участва!

За нас е много важно малката палавница да може и да изпробва възможно най-много. Трябва да разбере сама как се използват определени предмети, как се чувства натрошен картоф или защо не можеш да разхвърляш орехите, но можеш да ги опаковаш и сортираш чудесно в купички и чаши. Забавно е да я гледа човек и обикновено това не отнема много време и тя винаги измисля нови варианти за готвене.

Докато работех като детегледачка децата винаги готвеха с мен, но по онова време нямаше кула за учене и те бяха на столове на работния плот, а аз бях зад тях за защита. Учебната кула много улеснява работата, защото не е нужно да държа детето през цялото време и мога да готвя спокойно. Междувременно малката госпожица застава до мен в кулата си и усърдно сортира сурови юфки, умело ги поставя на кухненските везни, натиска няколко бутона и след това поставя юфката в купа и започва да разбива въображаеми яйца. Така тя вижда точно това, което правя, научава се чрез наблюдаване, може също така да изпробва нещата, които й давам и затова е много заета. Бих казала, че комбинацията е печеливша за всички 😀

Учебната кула – просто ръководство направи си сам

Описвам подробно всички стъпки по изграждането на наблюдателницата. Хайде да пазаруваме:

Първа спирка: Икеа

+ 1 табуретка Oddvar

+ 1 столче-стълба Bekväm

Втора спирка: строителен магазин

+ 1 х лак или боя (по желание)

+ 1 допълнителна дъска с размери 32 × 36 см (ще ви я нарежат в магазина)

+ Четка за боядисване и / или валяк, ако вече нямате такива у дома

+ Винтове за дърво с дължина приблизително 4 см

Разни:


+ Акумулаторна отвертка

+ Мебелно фолио (по желание)

И двете табуретки са изградени според инструкциите, като при табуретката Oddvar от едната страна липсва едната летвичка. Ето я и дупката, която ще служи за вход по-късно. След това покрихме мебелите с два слоя лак/ боя и оставихме да изсъхне добре между тях. Едната страна на отрязаната дървена дъска също беше боядисана, както и краищата. Гърбът на голямата площ може да остане в дървения си вид. Така или иначе няма да се вижда.

Ако искате да запазите столчето изцяло в бяло, без фолио, не следвайте тази стъпка. Аз залепих фолио на голямата дъска и стъпалото на около 1-2 мм от ръба.

Сглобяването на учебната кула е много лесно. Първо ,слагате табуретката Одвар с главата надолу на пода. Това означава, че подпорите са насочени надолу, дългите части на краката нагоре. Измерих около 2 см от предния ръб (където е входът) и след това се уверих, че от ляво и дясно е на едно и също разстояние. Предварително пробих 4 дупки с акумулаторна отвертка и след това завинтих дъската с отделни винтове с дължина 4 см (не тези от опаковката на Ikea).

Оставете табуретката както е, и поставете столчето Bekväm наопаки върху нея. Уверете се, че лявата и дясната част са на едно и също разстояние. И кулата за обучение е готова! Сега просто трябва да го обърнете и трябва да изглежда така:

ВНИМАНИЕ! Винаги поставяме нашата кула за обучение директно върху работния плот, така че да не може да се преобърне. Ако искате тя да е свободно стояща, трябва да укрепите предните крака!

Откакто имаме кулата за учене, нашата гопспожица всеки ден помага в кухнята. Без значение какво правим, детето е винаги в наблюдателницата си и се забавлява да готви и разбърква. Надявам се да ви хареса да я направите! ♥

Източник: Фраукекс

Коментари