С бебе на море за първи път – кога, как и защо?

Любовта ми към морето само се засилва с годините и трябва да си призная, че целогодишно си мечтая за морските вълни, плажа и онова чувство, което само морският бряг е в състояние да ми даде.

Въпреки тази моя любов и аз самата бях пред дилема кога и дали въобще да заведем бебчето на море. Притесненията ми бяха свързани основно да не се наруши режимът му, дали няма да барне някой вирус, ако се наложи да го прегледа лекар, ще попаднем ли на добър специалист и т.н. Много по-малко се тревожех за моя собствен дискомфорт около кърменето, стягането на мега багаж и това, че едва ли много ще си починем на това приключение.

Тези емоции бяха миналото лято, ихууу. Вече като една опитна пътешественичка с бебе ще споделя моя опит и преживявания.

Кога е най-подходящият момент?

Дали бебето не е твърде малко за подобно приключение? Нормално е за една майка да ѝ се въртят тези въпроси из главата. Моят отговор е – винаги е подходящо, истинският въпрос е дали на вас ви се занимава.

С по-малки бебечета е още по-добре, защото те така или иначе прекарват голяма част от деня в количката, не искат да лазят или ходят и няма нужда да ги дебнете да не изядат целия пясък от плажа.

Синът ни Андрей е роден в края на Ноември. Първото му пътуване беше на 4.5 месеца. Първото влизане в басейн – във Велинград на 6 месеца. Първото море – на 7 месеца. Уплаши се от вълните и въобще не искаше да припари до водата. Много обичаше да стои на шезлонга и да наблюдава. Когато беше на 9 месеца бяхме на по-дълга почивка на море, не се страхуваше от водата, топвахме го с бебешки пояс, играеше на пясъка и много повече се радваше.

Защо да си го причиняваме?

Моите наблюдения са, че смяната на обстановката се отразява много добре на бебчетата. Новите места, хора и емоции са доста вълнуващи за едно същество, което познава основно вас и жилището ви. Поне в нашия случай всяко пътуване е свързано с много радост и винаги след това малкият мъж ни изненадва с нови умения. Ако има и срещи с други деца, щастието със сигурност ще е пълно.

Родителите, които много често са в състояние на транс първите месеци, също заслужават малко разнообразие. Разбира се, този тип “почивки” нямат нищо общо с релакс и презареждане, но са много приятни изживявания, които се помнят.

Какво би ни улеснило?

Лятната количка е основното улеснение при пътуване. В противен случай в багажника остава прекалено малко от така скъпоценното място.

В статията ми за избор на количка вече споменах, че въпреки желанието ми да вземем скъпа комбинирана, в крайна сметка купихме по-евтина такава и хубава лятна. С днешна дата мога спокойно да кажа, че това е едно от най-разумните решения, които сме взимали.

Преди първото ни пътуване бяхме изгледали няколко клипчета за сигурност при пътуване с бебе. Наблягаше се колко е важно да няма много неща в купето, а да не говорим за това да е натъпкано с багаж. Денят преди да потеглим си купихме багажник за таван и така пространството в колата беше по-свободно и просторно.

На трето място като голямо улеснение мога да сложа постелката против изпотяване за бебешкото кошче. Преди нея Анди се потеше страшно много в колата, което предизвикваше плач и мрънкане. Тя разбира се не е магическа и не елиминира напълно проблема, но изпотяването е много леко и не се налага да го преобличам преди да го изкарам от колата.

Ако ви интересува какво е имало в куфара ни по време на път, моля споделете в коментар. Ще се радвам да отговоря на всеки въпрос.

Стягайте багажа и смело напред!

Коментари