Как да помогнем на бебчето да спи през нощта

Спи сега, че като родиш …Убедена съм, че всяка бременна жена е чула тази фраза поне 982 пъти. В 9 месец вече бях сигурна, че ме чака казарма, а не майчинство, и че сънят ще е мираж през следващите 2-3 години. А аз обичам да спя, ранното ставане е едно от най-омразните ми неща. Как ще се справя, ако бебето се буди на всеки 1-2 часа?!

В следващите редове ще споделя само и единствено моя опит с детския сън през първата година. Има много научни изследвания, лекарски статии и съвети на професионалисти по детски сън, които можете да прочетете. Тази публикация не е от този тип,а единствено историята на една майка, която успя да поспи половин година, после не чак толкова 😀 Надявам се моят опит и грешката, която допуснах, да помогнат на многото майки, които са изтощени от среднощните бебешки купони.

Другата ми любима фраза е – “Бебе на адаптирано мляко може да спи през нощта, на кърма няма начин”. Синът ни Андрей спа непробудно от 2 до края на 7 месечната си възраст, беше единствено на кърма. От края на 7 месец започна да се буди през нощта. Повечето деца правят обратното, будят се до към 6-7 месечна възраст, след което започват да удължават нощния сън. Вярвам, че аз самата направих грешка като му дадах да суче. От тук насетне започна моят кошмар, имаше вечери, в които се будеше през 40-50 минути. Точно тогава не беше качил кой знае колко и отказваше почти всичката твърда храна, която му предлагах. Това ме подлъга да наруша режима му и да му дам да суче, защото си мислех, че може да се буди от глад. В последствие разбрах, че едва ли е бил гладен, сученето беше по-скоро начин да се успокои.

Но нека се върна в началото… как е възможно бебе на кърма да спи по 8-10, а понякога и 12 часа? Съществуват ли наистина такива деца или са като еднорозите – всеки е чувал за тях, но никой не ги е виждал? Съществуват и още как 🙂 Андрей спеше по максимум 10 часа, но познавам деца, които спят по 12 и повече.

Рутината

Основното, което съм чела като препоръка, винаги е било създаването на вечерна рутина, която да е една и съща всяка вечер. Аз искрено вярвам, че именно това много спомогна за спокойния нощен сън на сина ни.

При нас тя включваше – баня, масаж и обличане, кърмене и заспиване. Разбира се, не всяка вечер е една и съща, един път ще иска да барне нощната лампа, друг път може да е кисел и да поплаче. Но тези ритуали присъстваха всеки път на точно определени места. Например никога не съм го преобличала или приспивала в хола. Винаги това ставаше на спалнята, на светлина само от нощната лампа. Държах да му се говори тихо и скучно, а не да му се радваме или да го заиграваме след баня. Благодарение на това мое желание отнесах много шеги и подигравки.

Новородените са като кукли и е нормално повечето хора да се подлъгват от това, че все още не разбират нищо. Аз самата обаче забелязах следната закономерност – бебетата с вечерна рутина имат доста по-спокоен и дълъг сън от тези без.

Режимът

Вярвам, че режимът влияе позитивно не само върху бебето, но и внася някакъв баланс в понякога екстремното ежедневие на една майка. Тъй като предпочитам този вариант, никога не съм се и замисляла да кърмя на поискване. Дори смятам, че ако кърмех на поискване, това нямаше да продължи толкова дълго – година и два месеца.

Реално при изписването бебетата са с вече изграден режим благодарение на акушерките в родилното. За мен даже е грехота да не се опитаме да го продължим и вкъщи. Както вече стана ясно Анди беше само на кърма, като сучеше през 2,5-3 часа. Да, режимът ни не беше еднакъв до минутата всеки ден, но се отклоняваше с до час, в зависимост от часа на събуждане.

След седем месечна възраст, когато започна да се буди и суче през нощта, в един момент сучеше по 3-4 пъти на нощ. Тогава разбрах какво им е на жените, които кърмят на поискване. За мен това беше нетърпим хаос. Няма как да разбереш кога е гладно и кога суче за успокоение. Сутринта вече бях като премазана от влак. Сигурна съм, че бебето е щастливо, когато и майката е добре. Ако страдате от хронична липса на какъвто и да е сън, ще сте много по-раздразнителна и неадекватна в ежедневните грижи да бебето. Дори само затова си заслужава усилията по създаването на режим и рутина.

Нощните хранения

След около 40-тия ден Анди нямаше нощни хранения. Не съм ги махала, а по-скоро той сам се отказа. Едната вечер се събуди и го взех да суче, беше храненето в 3 часа. Докато го взема и сложа при мен, той вече беше заспал. На следващата не го взех веднага, както правех обикновено, и той отново заспа. Така сънят му стана 6 часа. По аналогичен начин се махна и храненето в 5-6 часа сутринта.

Друг вариант е да се предлага вода, голям брой бебета се отказват от нощното хранене по този начин. Разбира се, има деца които категорично не се отказват, аз предлагам само варианти, които можете да пробвате.

Моята грешка

Много ще се радвам, ако тази статия намери дори една майка в точния момент и ѝ помогна да не развали съня на бебчето си.

Както вече споменах Анди беше бебе мечта по отношение на съня до към края на 7-месечната си възраст. Заспиваше доста късно, което на мен не ми пречеше, тъй като и аз самата съм нощна птица. За сметка на това ставаше към 9-10 сутринта 🙂

В един момент всичко се преобърна, съвпаднаха няколко нови за него неща и до днес не знам кое точно оказа влияние да започне да спи неспокойно. Захранването, пропълзяването или за всичко виновните зъби?

Тогава преобърнах интернет и бях убедена, че ще открия причината. Спомням си, че попаднах на нещо интересно, което не бях срещала до сега като идея. Много деца започвали да спят неспокойно през този период не само заради зъбите, но защото пълзенето е съпроводено с много нова информация и емоции, които недоразвитите мозъци не могат да обработят. Други пък в този период осъзнават, че с майката не са едно цяло и търсят близост и утеха през нощта.

Каквато и да беше причината при нас, тя съвпадна с момента, когато Анди не искаше да яде почти нищо и не беше наддал. Така започна великото нощно хранене, първоначално 1-2 пъти, после е имало вечери, в които сучеше на всеки 40-50 минути. Убедена съм, че не трябваше да нарушавам режима му и да се опитам да го залъжа с биберон или вода, вместо да се впускам в това приключение, защото нито той се наспиваше, нито аз.

След навършване на 1 годинка се случи голямото чудо – прояде. А дали започна да качва двойно – не. Тогава разбрах, че не глад е била причината за буденето. Защото вече изяждаше доста голямо количество храна и продължаваше да ме търси през нощта.

“Хубаво е да кърмиш, но е хубаво и като спреш.” – това ми беше казала една позната с две по-големи деца. След като вече се хранеше нормално, аз самата бях изтощена от кърменето. Андрей се отби сам на 1г. 2м. Бях му оставила едно сучене, от което се отказа за 2 седмици. След това сънят отново се подобри както за него, така и за мен. Разбира се, че има вечери, в които е неспокоен, но те не са нон стоп както преди отбиването.

Други хитринки, които можете да пробвате са – затъмнена стая, лампа с музика и плюшена играчка. Всяка майка заслужава добре спящо дете, пожелавам ви го от сърце!

Коментари