Захранване на бебето

Първото предлагане на твърда храна на вашето бебе е вълнуващ момент. Тук ще намерите всичко, което трябва да знаете за часовете на хранене, безопасността и препоръчителните компоненти от менюто – плюс проста диаграма за бебешко захранване, която да използвате.

Ако бебчето ви е на възраст между 4-6 месеца, то вероятно сте овладяли кърменето или приготвянето на адаптираното мляко до изкуство. Не се чувствайте прекалено удобно – детето ви скоро ще бъде готово за „истинска“ храна. Ето всичко, което трябва да знаете за захранването на бебето, със съвети за овладяване на часовете за хранене.

Таблица за захранване

Запазете или разпечатайте тази таблица, ако я намирате за улеснение. И започвайте да се храните!

Кога да започнем захранването

Американската академия по педиатрия (AAP) съветва да започнете да захранвате детето си между 4 и 6 месеца, но всъщност всичко зависи от вашето бебе. Ето няколко признака, че мъничето ви може вече да е готово за бебешки пюрета:

  • Може да седи изправено и да държи главата си вдигната.
  • Любопитно е, разглежда всичко около себе си – обръща особено внимание на това, което ядете!
  • Загубва рефлекса на изтласкване на езика, който автоматично изтласква храната от устата му.
  • Все още изглежда гладно, след като получи целодневна порция мляко (осем до 10 кърмения или около 950 мл. адаптирано мляко).

Няма нужда да бързате с този важен момент. Повечето бебета са готови да започнат захранване между 5 и 6 месеца. Не предлагайте твърди храни преди 4 месеца.

Как да предложим твърда храна за първи път

AAP препоръчва изключително кърмене до 6 месечна възраст, както и продължаване на кърменето, докато бебето ви навърши една година. (Адаптираното мляко също е чудесен вариант за майки, които не могат или не искат да кърмят). Захранването е по-скоро свързано с това бебето да свикне с дъвченето и поглъщането на храна, отколкото да осигури някакъв значителен калориен прием.

Сутрешното и вечерното мляко са последните, които се заместват. В повечето случаи първото предлагане на твърда храна е с обедното ядене. По преценка на педиатъра може да се започне захранване, което да включва пюре по няколко пъти дневно. Пак по преценка на лекаря може да започнете или със зеленчук ,или с оризова каша.

В началото ще трябва да експериментирате, за да намерите най-доброто решение за вас. Ако бебето ви обича много мляко и би изпило цяла бутилка преди хранене, първо го хранете с храна, а след това дохранвайте с мляко. Ако пие умерено, опитайте обратното.

  • До 9 месеца, хранете го с 600 до 830 мл. адаптирано мляко дневно или кърма на всеки 3 до 4 часа.
  • На 9 до 12 месеца – хранете с 470 до 710 мл. адаптирано мляко дневно или кърма на всеки 4 до 5 часа.

Веднага щом вашето мъниче разбере концепцията за хранене и се развълнува и заинтересува от времето за хранене (това обикновено се случва между 6 и 9 месеца), започнете да изграждате рутина за закуска, обяд и вечеря. Дори понякога да не е гладен/на, той/тя ще свикне с идеята да се храни по график. (Никога не насилвайте бебето да яде. Ако не се интересува, просто го/ я извадете от стола за хранене и продължете с друго занимание.)

„Моята цел за бебетата, за които се грижа, е да ги накарам да се хранят с график за големи, докато навършат 1 година“, казва педиатърът д-р Сара ДуМонд. „Това означава, че трябва да се хранят три пъти на ден с две до три закуски между тях. “

  • На 4 до 6 месеца – предлагайте твърда храна два пъти дневно, всяко от две до четири супени лъжици.
  • На 7 до 12 месеца – три хранения, всяко с размера на юмрука на бебето.

Докато бебето ви се приспособява към яденето на твърди вещества, знайте, че може да има дни, в които ще се интересува повече от граха и морковите си, отколкото от гърдата или шишето и, от друга страна, дни, когато всичко, което ще иска, е да суче/ пие АМ. Това е съвсем нормално, тъй като бебето ви започва да расте по-независимо, но засега все още се нуждае от дневната си порция кърма или адаптирано мляко.

Първите бебешки храни по възраст

Няма твърди правила и точна последователност за въвеждането на пюретата. По-важно е да предлагате разнообразие от плодове, зеленчуци и меса в какъвто и да е ред, за да свикнете бебето с различните вкусове и консистенции. Ето няколко предложения.

4 до 6 месеца: Еднокомпонентни каши

Най-често майките предпочитат да започнат захранването с пюре от морков, картоф или тиква. На първото предлагане бебето опитва 1-2 лъжички, в следващите 3 дни дозата се увеличава. Ако всичко е наред след това се предлага различен зеленчук.

Много бях изненадана, когато педиатърката ми предложи да захраня сина ни с оризова каша. До тогава беше изцяло на кърма и последния месец не беше качил достатъчно, което накара лекарката да ми предложи този вариант.

Захранване с каша


Плодът натрупва запаси от желязо по време на вътреутробното си развитие, които постепенно спадат след раждането достигат най-ниско ниво на около 9 месечна възраст. Кашите са обогатени с желязо и те са добра ранна храна. Комбинирайте една чаена лъжичка оризова каша с четири до пет чаени лъжички кърма или адаптирано мляко

Отначало по-голямата част от кашата ще попадне върху брадичката на бебето. „Въпросът е да го приучите към различен тип хранене“, казва д-р У. Алън Уокър, директор на отдела за хранене в Медицинското училище в Харвард, Бостън. „Въпреки, че изисква доста търпение и чистене след това, трябва да преминете през този процес.“

Никога не насилвайте бебето си да яде, ако отвърне глава или откаже след първата хапка. Или ако не показва никакъв интерес към храната, то по-добре изчакайте седмица и опитайте отново.

След като бебето ви е свикнало да поглъща по-течни каши, ги сгъстете, като използвате по-малко вода/ кърма или добавите сухо вещество.

4 до 8 месеца: Пюрирани зеленчуци, плодове и меса


Може би сте чували, че предлагането на плодове преди зеленчуци може да доведе до предпочитание през целия живот към сладките храни. Няма изследвания, които да подкрепят това твърдение. Така че от вас зависи дали ще започнете с пюре от ябълка или моркови.

AAP също така вярва, че ранното въвеждане на алергенни храни може да намали риска от развитие на хранителна алергия, особено, ако детето ви е изложено на риск. Най-честите алергенни са фъстъци, яйца и млечни продукти.

9 до 12 месеца: Нарязани, смлени или намачкани храни


Веднага след като забележите, че детето ви е готово, започнете да давате по-едро пюрирани ястия. Включете такива с текстура като кисело мляко, извара, пюре от банани и пюре от сладки картофи.

Предлагайте парченца меки плодове, с които да си играе или храни само. Включете разнообразие от меса, които са богат източник на желязо.

Твърди храни, които трябва да се избягват


Трябва да избягвате следните храни, когато захранвате бебето си:

Мед: Може да причини ботулизъм, сериозно заболяване, ако се въведе твърде рано.

Краве мляко: Придържайте се към майчиното мляко и адаптираното мляко като основна напитка, докато бебето навърши една година. Добре е да използвате краве мляко при готвене или печене.

Избягвайте и тези храни до първата година на детето, които крият опасност от задавяне: ядки, семена, стафиди, твърди бонбони, грозде, твърди сурови зеленчуци, пуканки, фъстъчено масло и хотдог.

4 полезни съвета по време на ядене


Създайте рутина. Бебето се нуждае от фокус, за да яде, така че започнете рутина, където си миете ръцете, успокоявате го и след това го сядате да яде. И поддържайте спокойствието. Изключете телевизора и всяка силна музика. “Това ще помогне на вашето бебе да осъзнае, че се храни и да се научи да разпознава кога е пълно”, казва Мерилин Танър, RD, говорител на Американската диетична асоциация.


Разберете, че захранването изисква търпение. Ще отнеме време на вашето бебе да се чувства комфортно с новите усещания, които се съчетават с храненето – усещането за лъжица в устата, вкусовете и текстурите на различните храни. „Успокоявам родителите, че може да видите недоволни гримаси и ужасени лица“, казва Лора Яна, доктор по медицина, съавтор на „Хранителни битки“. “Дъщеря ми крещеше, когато слагах лъжица храна в устата й. Но тя искаше още.”

Подгответе се за бъркотии. Вашето бебе вероятно ще хвърля храна навсякъде, особено ако практикувате захранване, водено от бебето. „Поемането на храна в устата му изисква координация и практика за бебето“, казва Танер.

Внимавайте за алергии. За ваше улеснение давайте на детето си само по една нова храна наведнъж и изчакайте три или четири дни, преди да опитате друга. Внимавайте за признаци на алергична реакция или непоносимост, като обрив, уртикария, хрипове, затруднено дишане, повръщане, прекомерни газове, диария или кръв в изпражненията. Обадете се на педиатъра си, ако забележите някой от тези симптоми (те могат да се развият за минути или дни), и отидете до спешното, ако реакцията изглежда сериозна.

Коментари