Как да обзаведем детската стая по метода Монтесори

Обзавеждането на детска стая винаги е изпълнено с много радост за родителите. Методът на Монтесори препоръчва да направите стаята приятно пространство с прости декорации, предназначени за развитието на детето. Можете да проектирате стая Монтесори за дете на всяка възраст, но идеалното време би било да я създадете веднага след раждането на детето ви.

Следвайте тези насоки по отношение на обзавеждането и така ще бъдете сигурни, че стаята, която сте създали, е перфектна.

Какво е стая в стил Монтесори

Ако е възможно, препоръчително е да изберете най-тихата стая в апартамента/къщата, за да осигурите чувство за сигурност на вашето дете. Атмосферата на пространството трябва да бъде спокойна и релаксираща, а декорът – изискан и ненатрапчив.

Всичко трябва да е лесно за съхранение и на място, достъпно за вашето дете (играчки, аксесоари, дрехи …). Трябва да има свободно пространство за движение без препятствия по пътя. Целта е децата да станат самостоятелни възможно най-скоро, без да се изисква голяма помощ от родителите.
По принцип трябва да създадете стая, напълно подходяща за деца, а не за възрастни.

Легло по метода Монтесори

Основната идея на метода за обучение Монтесори е детето да е максимално самостоятелно в стаята си.

Ето защо леглото трябва да е със свободен достъп. В този случай най-добрият вариант е легло, което е почти на нивото на пода.
Освен това този тип мебели позволяват на детето да има пълен поглед над стаята си. Можете дори да вземете стандартно легло за малки деца, което има предпазни огради.

Напоследък леглата тип Монтесори са страшно популярни и придават приказност на детската стая, предлагам ви няколко чудесни варианта.

Съхранение на играчките

Разбира се, играчките също трябва да са на леснодостъпно място, за да може детето само да избира с какво да играе без да иска помощ от родителите си.

Избягвайте обаче големите кошове за играчки, където всички са поставени в купчина, защото това затруднява малчуганите и ги кара да губят интерес за игра.
За да организирате правилно, разделете играчките по техния тип (музикални инструменти, лего, храна, коли и др.) в отделни кутии. По този начин ще улесните избора на детето си, както и концентрацията му върху конкретна дейност.

Страхитно е, че мъниците обичат всичко да има своето място – това е начин да ги научите да подреждат и най-вече да бъдат организирани.

Монтесори гардероб

Когато детето е достатъчно голямо, за да избере дрехите си и да се облече само, уверете се, че дрехите са на достъпно и видимо място и ниво. По този начин на детето се предоставя повече самостоятелност и сигурност.

Няма значение дали изборът им на облеклото е странен. Важното е да дадете възможност на детето си да се изяви и да му се доверите, че то е в състояние да прави избор.

Допълнителни съвети

Огледало в детска стая е класическо оформление на пространство на Монтесори. То спомага за развитие на ученето и автономността.

Поставено хоризонтално, в долната част на пода, огледалото позволява на децата да имат по-въображаема игра.

От друга страна развива осъзнаването на детето, което постепенно започва да се разпознава. По този начин то играе със собствения си образ.

Когато порасне, огледалото трябва да се сложи изправено, за да помогне при обличане на дрешките.

Но дотогава това е инструмент за учене и игра.

Коментари