3 – дневно приучаване към гърне. Доказани съвети и трикове за успех

Махането на памперса може на моменти да изглежда невъзможно. Детето ми готово ли е? Готова ли съм аз? Откъде изобщо да започна? Толкова много въпроси и безкрайното интернет пространство, пълно с различни методи, идеи и съвети. Когато моето малко дете започна да ми казва, че памперсът му е мръсен, знаех, че е време, но нямах идея откъде да започна. Направих някои проучвания и комбинирах няколко различни стила и съвети, за да стигна до 3-дневния метод за приучаване към гърне, който проработи при нас.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че приучаването към гърне е процес, малките деца не винаги разпознават кога им се ходи по нужда, следователно трябва да сте подготвени за инциденти.

Кога детето ви е готово?

Чудите се дали вашето малко дете е готово за махане на памперса? Преди да решите да започнете приучаването към гърне, потърсете признаци на готовност:

  • Детето ви казва, че има мръсен памперс;
  • Вашето дете търси уединение, за да пишка или ака в памперса си (влизайки в друга стая, ъгъл или зад дивана);
  • То ви казва, че му се пишка/ ака;
  • Вълнува се да се научи да използва гърнето.

Същност на метода

Преди ден 1

Преди да започнете своя 3-дневен маратон за приучаване към гърне, трябва да помислите за няколко неща. Първо, изберете дълъг уикенд, в който можете да сте вкъщи с детето си всеки ден. Трябва да имате 3 поредни дни, за да работи този метод, така че родителите, които работят, ще трябва да си вземат почивка в петък или понеделник.

Започнете да обяснявате на детето си за какво служи гърнето, може да използвате любимата му играчка, която уж “ака и пишка” там.

След като сте избрали заветния уикенд, заведете детето си в магазина, за да избере бельо. Това е чудесен начин да ги въодушевите да започнат да ходят на гърне. Те могат да избират любимите си герои или цветове.

Докато сте в магазина, вземете малко гърне или седалка за гърне (от вида, който седи на обикновената тоалетна) и стъпалце. Детето ви вероятно е твърде малко, за да се побере в тоалетната, ще ви трябва седалка, на която да се чувства удобно, за да се научи да ходи.

Съвет: Купете пакет еднократни подложки, малките деца често не могат да стискат цяла нощ, особено ако все още пият мляко преди лягане.

И накрая, уверете се, че всички възрастни в къщата ще участват активно. Това ще работи само ако всеки свърши своята част. Всеки трябва да бъде подкрепящ, а не отрицателен или ядосан, ако детето “направи беля”. Имате ли роднини, които смятат, че се опитвате твърде рано? Не ги канете през този уикенд.

Съвет: Вие и вашият партньор можете да се редувате или и двамата да участвате през целия ден, но е важно детето ви да се научи да ходи с всеки родител, а не само с един конкретен.

Child Sitting Potty Training  - PublicDomainPictures / Pixabay
PublicDomainPictures / Pixabay

Ден 1

Когато детето ви се събуди, незабавно махнете памперса и сложете новото бельо. Някои хора обичат да оставят детето да тича голичко (без памперс, без бельо), но ако е студен месец или детето ви е като моето и не обича да не носи нищо, му сложете новото бельо.

Давайте на детето си вода, сок или мляко често през деня. Всеки път, когато забележите, че чашата му е празна, напълнете я. Всеки път, когато пие, задайте таймер за 20 минути. Когато угасне, заведете го в банята и ги оставете да се опитат да пишкат. С напредването на деня вашето дете ще започне да разпознава чувството, кога трябва да използва гърнето.

Ако детето ви “направи беля”, не му се карайте. Просто му кажете с неутрален глас: „Не успяхме да стигнем до гърнето, така че сега ще изчистим заедно.“

Когато дойде време лягане и планирате да оставите детето си да спи по бельо, не му давайте да пие много течности и го приканете да се опита да пишка точно преди лягане.

Съвет: Ако детето ви реагира добре на похвала и награди, използвайте ги при махането на памперса. Всеки път, когато използва гърнето, може да получава стикер или нещо любимо за хапване.

Ден 2

Вторият ден от 3-дневния метод за обучение на гърне е почти повторение на Ден 1. Трябва да повторите стъпките, да се уверите, че давате на вашето малко дете напитки през целия ден и да го приканвате да ходи на гърне на всеки 20 минути. Не забравяйте, че ако детето ви има инциденти, то трябва да помогне за почистването им. Ако детето ви е намокрило леглото, накарайте го да ви помогне да свалите чаршафите и да ги сложите в пералнята.

Съвет: Иска ви се да излезнете на разходка?Добре, но не забравяйте, че трябва да приканвате мъника си да използва гърнето на всеки 20 минути, а някои малки деца може да не обичат да използват обществена тоалетна. Очаквайте инциденти и бъдете подготвени с допълнително бельо и дрехи.

Ден 3

След като стигнете до третия ден от 3-дневното приучаване към гърне, продължете с даване на любимите напитки на детето си. Не забравяйте да го подканвате на всеки 20 минути, след като е изпило каквото и да е питие, да седне и да пишка. Не се обезсърчавайте, ако все пак има инциденти и този ден. Малките деца все още научават какви са усещанията, а ходенето на гърне не е лесно за тях. Просто не забравяйте да бъдете неутрални, ако станат бели и се уверете, че помагат за почистването им.

Махането на нощния памперс е изключително лично решение. Някои хора махат всичко наведнъж, други предпочитат поетапно. При сина ми реших да оставя нощния памперс, само защото беше много привързан към млякото си преди лягане. Истината е че той рядко се изпускаше и това беше за мое успокоение.

Най-важно е да се водите от собственото си дете. При нас махането беше след 2-годишна възраст, но пък стана от раз и почти не сме имали инциденти. Дори и да има такива приемайте ги с усмивка и не обезкуражавайте детето си. За малките това е цял един нов етап от живота им и всеки малък напредък е всъщност огромно постижение.

Успех на всички пораснали малчовци и техните търпеливи майки!

Коментари