5 “must-haves” за бебето през първата година

Или кои неща наистина си заслужава да купим, за да си спечелим малко време със свободни ръце, докато бебчо се забавлява.

Толкова е голям избора от детски стоки, че е нормално да ви се замая главата от чудене какво ще ми трябва и какво не, особено, ако това е първото ви дете.

Истината е, че на едно бебче не му трябват кой знае колко неща, тъй като прекарват цялото време в ядене и сън, ако сте късметлии 🙂 При нужда от съвети за дълъг детски сън прочетете “Как да помогнем на бебчето да спи през нощта”)

С минаване на месеците обаче нещата се променят и мъниците искат все повече да опознават заобикалящата ги среда. Тук на помощ идват няколко покупки, които поне на мен ми бяха от голяма полза. Бебчо стоеше дълго време на тях и аз имах възможността да изпия кафето си топло или да свърша някоя домакинска работа.

Съветвам ви да не се втурвате в купуване на всичко докато сте бременна. Повечето неща могат да ви бъдат подарени на погачата или да улесните бабите и дядовците в избора на подарък за раждането.

Детска люлка/ шезлонг

Синът ми много обичаше да стои на нея, както и звуците, които могат да се сменят и от телефона, докато му гледате учудената физиономийка от дивана.

Независимо на каква люлка или шезлонг се спрете, ще ви е от голяма полза, тъй като до 6-7 месец бебчето трябва да е в полулегнало положение. Ако не искате да е само на ръце, разбира се.

Активна гимнастика

Активната гимнастика е най-често срещания подарък за бебе, така че по-добре да не купувате предварително.

Повечето бебчета прекарват значително от будното си време на тях, много често играчките от активната гимнастика са първото нещо, което успяват да хванат с ръка.

Вариантите са много, ако случайно не я получите като подарък, може да вземете назаем. Синът ми си играеше с нея до около първия си рожден ден.

Ергономична раница/ слинг

Много майки почти напълно заменят детската количка с ергономична раница или слинг.

При мен раницата беше само спомагателен елемент, но много често се случваше да излизам на разходка с нея, за да мога да разходя и кучето, което иначе не вървеше редом с количката.

Виждала съм обаче доста майки да я носят в количката в случай, че бебето се разплаче и иска да бъде взето. Може да се ползва и вкъщи, докато вършите някаква домакинска работа.

Бънджи

Бънджито беше най-любимото нещо за сина ми в периода 7м – 1г. Интересно е, че на прегледа при ортопеда я попитах за мнение за проходилките и бънджитата. Отговорът беше кратък и ясен – бънджи може, проходилка не. Вече съм забравила какви бяха причините, които изтъкна, но за моя голяма радост Анди обожаваше бънджито си, а към проходилките не проявяваше интерес.

Ина два основни вида – такива, които се закрепят за касата на вратата и самостоятелно стоящи. За бебета, които обичат да скачат, това е най-добрата покупка. Може да се ползва и за приспиване на детето 🙂

Образователна играчка

Истина е, че на децата до едногодишна възраст не им трябват много играчки, но все пак зависи и от бебчето. Има голям избор от образователни играчки, които да стимулират фината моторика, речта и тн. Моят син си играеше с колички още преди да проходи, а книжката с рими ще кънти в ушите ми цял живот.

Използвах я при храненето, което при нас беше истинско предизвикателство, тъй като отказваше почти всичко от великото ни захранване. И до ден днешен ме побиват тръпки от “Отидохме на панаир, … “, свързвам я с нежеланието му да се храни и моите безуспешни опити да натикам нещо в устичката му.

Интересно е, че на по-късна възраст (три и половина) тази книжка все още привлича вниманието му. Има голям избор от подобни неща, кубчета, плючени играчки с натискане, образователни маси и др.

Коментари