Изпитани домашни отвари при кашлица

Споделям две рецепти, които лично съм изпробвала и помогнаха на мен и сина ми при упорита кашлица, която просто не искаше да си отиде. Само първата рецепта е подходяща за деца, тъй като вторта е доста силна.

Моля, имайте предвид, че аз не съм медицинско лице и в никакъв случай не трябва да се използват без предварителен преглед. В случай, че са ви преслушали, всичко е наред, но вие продължавате да си кашляте, то тези рецепти са за вас.

Отвара от червен лук

Тази е подходяща за деца и оригиналната рецепта е от тук. Аз я направих наполовина, тъй като ми се стори, че количеството ще стане много.

Приготвих я за сина ми и вярвам, че много му помогна. В последствие я изпратих на няколко мои приятелки с деца, които също споделиха, че е имала супер ефект.

Необходими продукти:

500 гр. червен лук

5 дафинови листа

250 гр. мед

Лукът се обелва и нарязва на четвъртинки, добавят се петте дафинови листа и половин чаша вода. Аз го оставих да заври, след което намалих котлона на 2-3. Вари се на слаб огън над час, при мен се получи час и половина. През това време наглеждах и добавих още малко вода. След като се свари го махнете от котлона, прецедете и оставете да изстине преди да добавите меда. За да се запазят полезните му качества, медът винаги трябва да се добавя към топли, но не и горещи напитки. Съхранява се в хладилник след като изстине.

В мерителна чашка слагах 5 мл и добавях малко вода, синът ми много го хареса на вкус. Давах му го по 3 пъти на ден. За възрастни може и до 2 супени лъжици, 3-4 пъти на ден.

Отварата на Маги с индрише

Благодаря на моята приятелка, която ми я каза и помогна не само на мен, но и на поне още 10 човека, на които съм я препоръчвала. За мен тази отвара е доста силна и не трябва да се дава на малки деца. Също така не трябва да се пие повече от 4-5 дни, защото има силно отхрачващо действие и няма да спрете да кашляте и да се чистите. На мен ми помогна при една спастична кашлица, след много прегледи при различни специалисти, които казваха, че всичко е наред.

Давала съм я на дядо ми и баба ми. Един ден дядо ми се оплака, че не спирал да кашля, оказа се, че все още я пие. Беше я пил над две седмици, затова напомням да се спре на петия ден.

Необходими продукти:

5 листа от индрише

5 ореха

5 лукчета

5 парченца локум

500 мл. вода

Орехите се счупват малко, колкото да се отвори черупката им, добавят се останалите продукти и се слага да заври. След като заври се маха от котлона и се запарва за половин час. Прецежда се и се съхранява в хладилник след като изстине.

Пие се по около супена лъжица, 3-4 пъти на ден.

Лукчетата и локумът не е задължително да се разтворят. При мен винаги имаше остатъци и от двете.

Ще се радвам да споделите впечатления, ако сте ги пробвали. Желая ви здраве!

Коментари